Kulujen pienentäminen – katso vinkit, joilla säästät rahaa nopeasti

Säästäminen ja ylimääräisten kulujen karsiminen voi tulla eteen laskeneiden tulojen, lomautuksen tai työttömyyden myötä. Listasimme konkreettisia vinkkejä, joilla saat laskettua talouden menoja nopeasti.

Erilaisista maksusopimuksista kertyy lähes huomaamatta ylimääräisiä ja tarpeettomiakin kuluja. Oman talouden menoja kannattaakin tarkistella kriittisesti myös hyvinä aikoina. Tällöin säästäminen onnistuu helpommin ja puskurirahaston kerryttäminen onnistuu helpommin. Listasimme käytännön läheiset vinkit, joilla saat laskettua talouden menoja nopeasti.

Kohta 1: Mihin rahat kuluvat?

Tiedätkö mihin rahat kuluvat? Aloita kulujen karsiminen käymällä läpi parin viimeisimmän kuukauden tiliotteet. Listaa kulut ylös ja laske ne yhteen kategorioittain. Sillä ei ole väliä, miten lasket kulut – tähän tarkoitukseen käy yhtä hyvin niin ruutuvihko, kuin Excel -taulukkokin.

Suurimmat kuluerät liittyvät todennäköisesti asumiseen, ruokaan, liikkumiseen, harrastuksiin, vakuutuksiin ja lainojen tai luottokorttien lyhennyksiin.

Kohta 2: Mitkä kulut ovat välttämättömiä?

Kuluja on paljon helpompi lisätä, kuin karsia. Omaa elintasoa ei ole mukavaa laskea, eikä se ole tämän artikkelin tarkoituskaan. Keskitymme tässä kirjoituksessa keinoihin, joilla voit laskea kuluja ilman, että elintasoa tarvitsee heikentää tai tarpeellisia palveluja katkaista.

Käy listaamasi kulut läpi kategoria kerrallaan. Kysy jokaisen rivin kohdalla itseltäsi kaksi kysymystä:

  • Milloin olen viimeksi käyttänyt palvelua, josta maksan?
  • Onko palvelu välttämätön?

Todennäköisesti maksat turhaan sopimuksista, joita et oikeasti edes käytä. Turhia sopimuksia voi olla esimerkiksi lehtitilaukset, jäsenmaksut (esimerkiksi kuntosali tai muu sivuun jäänyt harrastus), käyttämättä jääneet leffojen suoratoistopalvelut tai muut käyttämättömät applikaatiot.

Turhia maksuja voi kertyä myös sopimuksista, jotka eivät ole enää ajankohtaisia. Näitä voivat olla esimerkiksi vakuutukset tai luottokortit. Onko teillä perheessä esimerkiksi vene, moottoripyörä tai jokin muu kulkuneuvo, jossa on turhaan kaskovakuutus? Onko tämän vakuutetun laitteen arvo niin suuri, että kasko on oikeasti tarpeellinen? Entä onko jokainen taloudessa oleva luottokortti tarpeen?

Joskus vakuutuksia tulee maksettua myös päällekkäin. Esimerkiksi liiton jäsenyyteen tai luottokorttiin saattaa sisältyä matkavakuutus, jolloin kannattaa harkita onko erillinen matkavakuutus enää tarpeellinen.

Tämän kohdan viimeinen tehtävä on turhien sopimusten irtisanominen. Jos palvelu ei ole ollut viime kuukausina käytössä, tuskin tarvitset sitä seuraavallakaan viikolla. Tai vaikka tarvitsisitkin, saat sen varmasti uudestaan käyttöön myöhemmin.

Kohta 3: Sopimusten kilpailuttaminen

Sopimusten kilpailuttaminen kannattaisi tehdä säännöllisesti. Urakka saattaa tuntua paljon suuremmalta, kuin mitä se oikeasti on. Netissä on nykyään palveluja, joissa erilaisten sopimusten kilpailuttaminen tehdään kuluttajan puolesta.

Nyt kun olet näin pitkällä, on aika kilpailuttaa ne sopimukset, jotka haluat pitää voimassa. Käy kaikki sopimukset läpi ja kysy itseltäsi seuraava kysymys:

  • Koska olen viimeksi kilpailuttanut kyseisen sopimuksen?

Suosittelemme kilpailuttamaan jokaisen palvelun tai maksusopimuksen, jonka kilpailuttamisesta on aikaa enemmän kuin puoli vuotta. Etenkin nyt koronan aikana moni sulkee olemassa olevia palveluja. Tällä hetkellä moni yritys on valmis tulemaan hinnoissa vastaan, jotta se saa pidettyä maksavat asiakkaat itsellään.

Jotta pääsemme konkreettisesti kilpailuttamisen pariin, tässä helppo muistilista yleisimmistä sopimuksista, joiden kilpailutus voi säästää rahaa.

  • Asuntolaina – pyydä 2-3 pankista tarjous asuntolainalle. Tarjous kannattaa pyytää myös omasta pankista ja kertoa, että olet kilpailutusmielellä liikenteessä. Parhaassa tapauksessa oma pankki laskee asuntolainan hintaa ja säästyt pankin vaihtamisen vaivalta.
  • Puhelinliittymät – operaattorit kisaavat uusista asiakkaista ja liittymien hinnat ovat olleet laskusuunnassa. Näet Elisan, Telian, DNA:n ja Moi -mobiilin liittymätarjoukset tästä.  
  • Luottokortit – luottokortti on yksi kalleimmista lainamuodoista. Niiden vuosikorot ovat keskimäärin 11 % tietämillä ja todelliset vuosikorot n. 18 %. Jos lyhennät luottokorttivelkaa erissä, nämä kannattaa maksaa pois Sortterin kautta edullisemmalla lainojen yhdistämiseen tarkoitetulla luotolla.
  • Vakuutukset – pyydä tarjous 2-3 vakuutusyhtiöstä. Pyydä tarjous myös nykyisestä vakuutusyhtiöstä ja kerro, että olet kilpailuttamassa vakuutuksiasi. Vakuutusten kanssa voi käydä samoin, kuin asuntolainankin kanssa ja säästyt vakuutusyhtiön vaihtamiselta, mutta saat vakuutusmaksut pienemmiksi.
  • Sähkösopimus – sähkösopimuksen kilpailuttaminen voi tuoda taloudesta ja asumismuodosta riippuen jopa satasten säästön vuodessa. Esimerkiksi Fortumilla on tällä hetkellä tarjous, jossa ensimmäiset 6 kuukautta on kokonaan ilman perusmaksuja. Näet Fortumin tarjouksen tästä.
  • Lainat tai osamaksusopimukset – nykyisten lainojen korkotaso kannattaa tarkistaa säännöllisesti. Etenkin Klarnan tai Collectorin kaltaisten osamaksusopimusten korot ovat lähes poikkeuksetta 20 % tietämillä. Jos tililtä ei satu löytymään ylimääräistä, jolla nykyisistä lainoista pääsee eroon, kannattaa lainat kilpailuttaa Sortterilla.

Kuten yllä olevasta listasta huomaa, nämä palvelut kilpailuttamalla ei tarvitse luopua mistään, mutta säästöä voi syntyä kymppejä tai jopa satasia kuukaudessa.

Kohta 4: Onnittele itseäsi

Oliko helpommin tehty, kuin sanottu? Todennäköisesti tämä tylsältä tuntuva urakka oli loppujen lopuksi säästyneen rahan lisäksi myös henkisesti palkitseva. Onnittele itseäsi syntyneestä säästöstä ja muista suorittaa sama rupeama viimeistään puolen vuoden kuluttua uudestaan.

Jätä kommentti