Äänikirjat – mikä on paras sovellus, entä mistä ilmainen kokeilujakso?

Äänikirjat ovat tehneet hurjan nousun viimeisten vuosien aikana. Eikä ihme, sillä äänikirja on helppo laittaa päälle kotiaskareita tehdessä, autoa ajaessa, matkoilla tai kotisohvalla rentoutuessa.

Nykyään äänikirjoja on suomeksi luettuna tuhansittain sekä aikuisille, että lapsille ja valikoima tuntuu vain kasvavan. Samalla myös sovellusten määrä lisääntyy ja tarjonnan kasvaessa äänikirjojen vertailu kannattaa tehdä ennen tilausta. HPO:n vertailusta näet mistä on saatavilla pisin ilmainen kokeilujakso, mikä on äänikirjan hinta ilmaisen jakson jälkeen ja kuinka kattavan valikoiman saat kuunneltavaksi.

10 000+ kirjaa

Kielet: suomi, ruotsi, englanti, saksa

Aikuisille, nuorille, lapsille

Äänikirjat ja e-kirjat

Toimii myös offline-tilassa

Perhetili saatavilla

16,90 €/kk

✓  2 viikon ilmainen kokeilujakso

Ei määräaikaa, voit peruuttaa milloin vain

Suosittu

150 000+ kirjaa

Kielet: suomi, ruotsi, englanti, venäjä, espanja, italia


Aikuisille, nuorille, lapsille

Äänikirjat ja e-kirjat

Toimii myös offline-tilassa

Perhetili saatavilla

16,99 €/kk

✓  2 viikon ilmainen kokeilujakso

Ei määräaikaa, voit peruuttaa milloin vain

Laajin valikoima

10 000+ kirjaa 

Kielet: suomi, ruotsi, englanti

Aikuisille, nuorille, lapsille

Äänikirjat ja e-kirjat

Toimii myös offline-tilassa


8,99 €/kk

✓  1 kk ilmainen kokeilujakso

Ei määräaikaa, voit peruuttaa milloin vain

100 000+ kirjaa

Kielet: suomi, ruotsi

Aikuisille ja nuorille

Äänikirjat ja e-kirjat

Toimii myös offline-tilassa

Perhetili saatavilla


13,99 €/kk

✓  2 viikon ilmainen kokeilujakso

Ei määräaikaa, voit peruuttaa milloin vain

Ilmainen jakso tekee kokeilusta helppoa

Äänikirjojen ilmainen kokeilu onnistuu HPO:n kautta helposti. Pidämme vertailussa mukana vain niitä äänikirjoja, jotka tarjoavat lukijoillemme ilmaisen kokeilujakson. Kokeilujakson aikana voi päättää tilauksen jatkamisesta tai irtisanomisesta.

Usein äänikirjat kysyvät rekisteröitymisen yhteydessä maksukortin tietoja ja tilaus jatkuu automaattisesti, mikäli sitä ei irtisanota ennen ilmaisjakson päättymistä. Kannattaakin kokeilla muutamaa sovellusta, jotka tuntuvat itselle sopivilta ja tarkistaa ilmaisjakson aikana sovelluksen tarjonnan sopivuus itselle tai perheelle.

Jos sovellus ei ole omiin tarpeisiin sopiva tai kirjavalikoima ei ole riittävän kattava itselle mieluisissa kategorioissa, kannattaa tilaus päättää ilmaisen kokeilujakson aikana. Näin sinulta ei veloiteta ääni- tai e-kirjasovelluksen käyttämisestä lainkaan.

Äänikirjasovellus tuo kokonaisen kirjaston taskuun. Nykyään mukana on myös tietokirjoja ja sanakirjoja

Äänikirjat eivät ole enää pelkkää viihdettä, vaan sovellukset tarjoavat nykyään kuunneltavia sekä luettavia e-kirjoja myös mm. opiskelun, liike-elämän ja markkinoinnin osa-alueilla.

Kirjasto

Storytelista löytyy kattava valikoima talous- ja businesskirjoja mm. sijoittamisesta, markkinoinnista, yritysstrategiasta, myynnistä, neuvottelutaidoista ja johtamisesta. Talous & liike-elämä kategoria kattaa satoja kirjoja suomen kielellä.

BookBeatin valikoima sisältää kattavasti viihdekirjallisuutta, mutta hyötykirjallisuuden määrä on pienempi Storyteliin tai Elisa Kirjaan verrattuna. Toisaalta BookBeatin valikoima päivittyy nopeasti ja uutuuskirjat tulevat nopeasti luettavaksi tai kuunneltavaksi. Talous & Business -kategoriasta löytyy BookBeatissakin satoja kirjoja, mutta nämä ovat enemmän elämänkerrallisia, kuin suoraan tietokirja -muotoisia.

Elisa Kirja on tällä hetkellä sovelluksista ainoa, josta löytyy tieto- ja liikekirjallisuuden lisäksi myös oppikirjoja. Oppikirjat -kategoria käsittää helposti yli 100 kirjaa, joiden avulla voi opiskella kasvatustieteitä, johtamista, taloustieteitä, lakia espanjaa, ruotsia, saksaa, englantia ja jopa arabiaa sekä latinaa. Lisäksi tietokirja -kategoriasta löytyy kattava valikoima henkilökuvia, vinkkejä parisuhteen hoitoon, sijoituskirjallisuutta sekä mm. myynnin ja markkinoinnin kirjallisuutta.

Nextoryn tietokirjakategoria on sovelluksista suppein, eikä tunnu tarjoavan tietokirjallisuutta etsivälle mitään, mitä kolme edellä esiteltyä sovellusta ei jo tarjoaisi.

Storytel ja BookBeat tarjoavat kattavan valikoiman hyvinvointikirjallisuutta

Haluatko oppia joogaamaan? Haluatko vähentää stressiä meditaation tai mindfulness -harjoitusten avulla? Vai haluatko vinkkejä liikuntaan tai kuinka parantaa ruokavaliota? HyvinvointikirjatHyvinvointikirjallisuudesta löytyy tällä hetkellä kattavin valikoima Storytelin ja Book Beatin valikoimista. Suomalaisista kirjalijoista mm. Nanna Karalahti sekä Jutta Gustafsberg ovat edustettuina ulkomaalaisten kirjojen lisäksi.

Jos etsit äänikirjaa, joka tarjoaa vinkkejä oman hyvinvoinnin parantamiseen, kannattaa tarkistaa ensimmäisenä Storytelin sekä BookBeatin valikoimat.

Äänikirjat lapsille – BookBeat ja Storytel tarjoavat nopeasti päivittyvän valikoiman

Kaikki neljä sovellusta palvelee myös perheen pienimpiä. Nextory ja BookBeat ovat lajitelleetLasten äänikirjat
lastenkirjat ikävuosittain, joka helpottaa sopivan kirjan tai iltasadun löytymistä esimerkiksi 0-3 vuotiaille tai 6-9 vuotiaille lapsille.

Jokaisen sovelluksen lastenkirjallisuuden valikoima on melko kattava, mutta Storytel ja Bookbeat erottuvat tässä kategoriassa edukseen ja ne tuovat suosituimmat kirjat myös nopeimmin saataville. Näistä kahdesta sovelluksesta löytyy suuri valikoima mm. Disneyn kirjoja, Harry Pottereita, Peppi Pitkätossuja, Muumeja sekä muita klassikoita. 

Elisalla lapsille suunnattujen äänikirjojen valikoima on melko suppea, kattaen vain muutama kymmenen äänikirjaa. Nuorten kirjoissa valikoima puolestaan kasvaa satoihin teoksiin.

Nextoryn lastenkirjojen valikoima on kappalemäärältään samaa luokkaa Elisan kanssa. Jos etsit sovellusta, josta riittää iloa pitkäksi aikaa lapsille, kannattaa valinnassa kääntyä BookBeatin tai Storytelin puoleen.

Halvin äänikirjapalvelu löytyy Elisalta, mutta pelkkää kuukausimaksua ei kannata tuijottaa

Elisan äänikirjapalvelu tulee halvaksi, mikäli luettavien kirjojen määrä on yksi tai kaksi kappaletta kuukaudessa. Jos Elisan äänikirjapalvelussa puolestaan luetaan tai kuunnellaan enemmän kuin kaksi kirjaa kuussa, tulee nämä kirjat ostaa erikseen.

Kaikkiaan halvimman ja kalleimman äänikirjapalvelun hintaero on melko pieni. Palvelun valinnassa kannattaakin painottaa halvan hinnan sijaan itselle sopivaa kirjavalikoimaa.

Kun palvelusta löytyy omaan kirjamakuun mieluisaa luettavaa, tulee sitä todennäköisesti myös käytettyä enemmän.

Mistä WSOY:n, Otavan ja Tammen kirjoja?

Nextory tarjoaa tällä hetkellä kaikista kattavimman kattauksen suomalaiskustantamoiden Tammen ja WSOY:n kirjoja. Näiden kahden kustantamon kirjoja löytyy sovelluksesta yli 2000 kappaletta kaikista kategorioista.  

Elisa Kirja puolestaan tarjoaa kattavimman valikoiman Otavan kustantamia kirjoja, joita löytyy palvelusta sadoittain. Myös BookBeatilta löytyy Otavan äänikirjoja, mutta tämän osalta BookBeatin valikoima kalpenee Elisaan verrattuna.

Suosituimmat kirjat löytyvät lähes joka palvelusta

Haetuimpien kirjojen osalta palveluiden välillä ei juurikaan pääse syntymään eroja, vaan suosituimmat kirjat löytyvät lähes jokaisesta äänikirjastosta.

Kokeilimme miten hyvin alkuvuoden 2020 suosituimmat kirjat löytyvät eri äänikirjapalveluista. Yhtä poikkeusta lukuun ottamatta nämä kirjat olivat jokaisessa palvelussa tarjolla. Poikkeuksen muodostaa Matias Mäenpään ja Anssi Kivirannan kirjoittama EXIT -kirja, joka oli kuunneltavissa vain Storytelin ja BookBeatin kautta.

Löytyykö kirja valikoimista?BookBeatStorytelNexstoryElisa Kirja
Lauri Tähkä – Äärille
EXIT – 15 inspiroivaa tositarinaa suomalaisista yrittäjistä, jotka loivat menestyksen tyhjästä
Mikael Gabriel – Alasti
Kuinka olla piittaamatta p*skaakaan – Nurinkurinen opas hyvään elämään
Jari Tervo – Loiri.
Michelle Obama – Minun tarinani
Minä olen Anna Puu
Ella ja kaverit
Frozen – kuumetta

Miten äänikirja ja e-kirja eroavat toisistaan

Äänikirjojen ja e-kirjojen ratkaiseva ero on siinä, miten niitä ”luetaan”. E-kirjaa voi verrata perinteiseen paperiseen kirjaan, sillä erolla, että se ladataan omalle laitteelle, kuten puhelimeen, tablettiin, tietokoneelle tai e-kirjoille tarkoitetulle lukulaitteelle.

Äänikirjat puolestaan ovat lapsuudesta tuttu tapa ahmia kirjallisuutta. Sen sijaan, että lukija kääntää kirjan sivuja, se on luettu nauhalle lukijan toimesta. Äänikirjaa kuunnellaan puhelimen tai tabletin kautta, mutta sen voi laittaa soimaan myös kotistereoiden tai autostereoiden kautta työmatkan ajaksi musiikin tavoin. Äänikirjaa voikin verrata kirjallisuuden Spotifyksi.

Molemmat vaihtoehdot tulevat sovelluksen mukana

Kaikki ääni- ja e-kirjapalvelut tarjoavat molemmat lukutavat käyttäjien saataville. Kuluttajan ei siis tarvitse erikseen päättää haluaako hän kuunnella vai lukea kirjoja, sillä molemmat vaihtoehdot tulevat saataville saman sovelluksen kautta.

Sovellus vie tilaa pienimmillään 16 megatavua

Mietitkö kuinka paljon äänikirja vie tilaa? Sovellukset ovat nykyään varsin pieniä, eikä uudehkon puhelimen tai tabletin muisti pääse loppumaan äänikirjasovelluksen takia. 

BookBeat on sovelluksista pienin ja vie tilaa vain 16 megatavua. Eniten tilaa vie puolestaan Storytel, jonka sovelluksen koko on yli tuplasti isompi, 37 megatavua. Elisa Kirja nappaa tilaa 24 megatavun verran ja Nexstory 33 megatavua. Sovellusten koot voivat vaihdella jonkin verran puhelinmallin ja sovellusversion mukaan, jonka vuoksi näitä lukuja kannattaa pitää suuntaa antavina.

Miten löytää ilmaiset äänikirjat?

Näet HPO:n vertailusta ilmaiset kokeilujaksot, jotka ovat saatavilla lukijoillemme. Voit ottaa äänikirjan käyttöön ilmaiseksi kokeilujakson ajaksi ja tehdä sen aikana päätöksen haluatko jatkaa palvelun tilaajana ja maksaa sen käytöstä.

Voiko äänikirjan ostaa lahjaksi?

Äänikirjan voi ostaa lahjaksi. Voit hyödyntää HPO:n sivuilta löytyvän tarjouksen, vaikka tekisit tilauksen toiselle henkilölle.

Mikä on paras äänikirjapalvelu?

Äänikirjojen erot tulevat pääosin palvelun hinnasta ja kirjavalikoiman kattavuudesta. Näet vertailustamme, kuinka monta kirjaa missäkin palvelussa on saatavilla ja mistä sovelluksesta löytyy edullisin äänikirja.
Itselle parasta palvelua valitessa kannattaa ensin pohtia minkälaiseen käyttöön palvelu tulee. Vertailussamme BookBeat sekä Storytel ovat olleet valikoimaltaan kattavimpia mm. lasten- ja hyvinvointikirjojen kategorioissa. Elisa Kirja on menestynyt parhaiten oppikirjojen ja tietokirjojen kategorioissa. Muissa kategorioissa sovellukset ovat olleet melko tasavahvoja.

Mikä on paras äänikirjasovellus lapselle?

Vertailussamme parhaiten menestyneet sovellukset lasten kategoriassa ovat BookBeat sekä Storytel.

Tutustu myös muihin HPO:n vertailuihin:

14 kommenttia artikkeliin ”Äänikirjat – mikä on paras sovellus, entä mistä ilmainen kokeilujakso?”

 1. Onko jollakin kokemuksia useamman palvelun käyttämisestä nyt ihan 2020 vuoden alusta? Eli olisko jollain ihan tuoreita kokemuksia näiden sovellusten eroista? Ajattelin testata muutaman äänikirja sovelluksen läpi ja valita testin jälkeen minkä sovelluksen kanssa jatkan. Nyt kuitenkin kun mietin että onko se eka sovellus storytel vai bookbeat jonka otan kokeiluun?

  Vastaa
  • Mul oli ihan samat mietinnät ennen jouluu 😀 kokeilin kolme palvelua läpi ja jatkoin näistä kahden kanssa, kun en osannut vielä päättää minkä kanssa viihdyn pidempään. Tällä hetkellä storytel ja elisan kirja käytössä.

   Vastaa
 2. Voiko storytellissä ladata monta kirjaa puhelimeen samaan aikaan, vai onko rajoituksia? Ollaan lähdössä hiihtolomalla ulkomaille ja olisi kuuneltavaa vaikkei nettiä olisi käytössä. Onko kellään kokemuksia?

  Vastaa
  • Heippa, kirjojen lataus puhelimeen onnistuu ilman rajoituksia ja niitä voi kuunnella/lukea ilman nettiyhteyttä. Jos olet lomailemassa euroopassa tai pohjoismaissa, niin kannattaa kurkata meidän puhelinliittymät -sivulta löytyisikö sieltä sopiva liittymä, joka ei rajoita netin käyttöä ulkomailla:) Kivaa lomaa!

   Vastaa
 3. Elisa kirja on meillä lapsilla käytössä. Tämä on ollut meidän käyttöön paras, pienillä eroilla mutta kuitenki. Nämä ilmaiset jaksot on kyllä hyvä juttu niin eri palvelujen kokeilu on helpompaa

  Vastaa
 4. Käytiin just keskustelu kaveriporukassa siitä mikä sovellus kelläkin on. Bookbeat ja storytel nousivat kaveripiirissä suosituimpina sovelluksina, mutta yhdellä kaverilla oli just Nextory kokeilussa ja kehui kovasti tähän mennessä saamiaan kokemuksia.

  Vastaa
 5. Meidän perhe on ollut elisan kirjapalvelun suurkuluttaja muutaman vuoden ja kirjoja on kesken nyttenkin useampia. Äänikirjojen lukijan äänellä ja lukutavalla on mulle iso merkitys siihen jaksanko kuunnella kirjan vai en. Lapsiperheessä äänikirjat mahdollistaa kirjojen maailman vaikkei olekaan aikaa istua ja lukea. Puhelin taas mahdollistaa sen, että milloin missäkin voi lukea kun vaan aikaa on. Luen ruotsiksi myös.

  Vastaa
 6. Olen käyttänyt BookBeatia reilun vuoden, ja toimii ainakin iPadilla hyvin. Satunnainen kuuntelukin on onnistunut puhelimen kautta. Uutuuskirjat tekee tästä palvelusta hyvän, mutta nyt otin Storytelin ilmaiskokeilun käyttöön ja saapas nähdä. Voi olla, että jatkan Storytellin tilaajana jatkossa.

  Vastaa
 7. kiitos hyvistä tarjouksista ja arvosteluista. Ilmainen kirja löytyi tästä keskustelusta ja artikkelista!

  Aurinkoista alkavaa kevättä ja hyviä lukuhetkiä kaikille!!!

  Vastaa

Jätä kommentti