Storytel kokemuksia ja arvostelu – Onko Storytell rahan arvoinen? Lue 10 faktaa ennen tilaamista

Jos etsit kattavinta ja laajimman kirjavalikoiman tarjoavaa äänikirjapalvelua, on Storytel tällöin vahvoilla – ja todennäköisesti myös paras äänikirjasovellus. Pelkkää kirjojen lukumäärää ei kuitenkaan kannata sortua tuijottamaan. Perkaamme tässä arvostelussa Storytell -sovelluksen a:sta ö:hön ja kerromme kokemukset tämän suositun äänikirjapalvelun koekäytöstä.

Lue myös kattava äänikirjapalveluiden vertailu ja kokeile haluamaasi äänikirjaa ilmaiseksi!

Mikä on Storytel?

Aloitetaan lyhyellä Storytelin esittelyllä niille, jotka eivät ole vielä palveluun sen kummemmin tutustuneet. Kyseessä on ruotsalainen vuonna 2005 perustettu äänikirjapalvelu, joka toimii nykyisellään 20 maassa. Suomeen palvelu rantautui vuonna 2016 ja on saavuttanut lanseerauksen jälkeen hurjan suosion ääni- ja e-kirjojen ystävien parissa.

Storytelin valikoima – ylivoimaisesti eniten kirjoja

Jos äänikirjapalvelua mitattaisiin pelkästään saatavilla olevien kirjojen lukumäärällä, olisi Storytel arvostelujen ehdoton voittaja. Palvelusta löytyy yli 200 000 kirjaa, podcastia sekä Storytelin tilaajille varta vasten tuotettuja Storytel Original -sisältöjä.

Vertailukohtana toinen suosittu äänikirjapalvelu BookBeat tarjoaa tilaajilleen n. 100 000 teoksen käsittävän kirjaston. Elisa Kirjasta valikoimaa puolestaan löytyy noin 10 000 kirjan edestä. Muista uusista tulokkaista Suomalainen Plus ei kerro kirjojen lukumäärää, mutta se liikkuu kokemuksiemme perusteella n. 20 000 kirjan tietämillä. Sanoman ylläpitämän Suplan valikoima puolestaan kattaa vain muutan tuhatta äänikirjaa.

Uutuuskirjoja julkaistaan jatkuvasti

Storytel on ottanut selkeästi strategiakseen kilpailla muita äänikirjapalveluita vastaan kattavimman valikoimansa avulla. Löytyyhän valikoimasta jo nyt noin kaksinkertainen määrä kirjoja seuraavaksi laajimpaan palveluun verrattuna. Uutuuskirjoja ilmestyy palveluun toinen toisensa jälkeen ja myös aiemmin moititusta lukijoiden monotonisesta äänestä on päästy uusimpien kirjojen myötä eroon.

Vaihtele lennossa lukemisen ja kuuntelemisen välillä

Sovelluksesta löytyvä ääni- ja e-kirjojen välinen synkronointi lisää lukumukavuutta huomattavasti. Monet palvelusta löytyvistä kirjoista on saatavilla sekä luettavassa, että kuunneltavassa muodossa. Kirjojen automaattisesti tapahtuvan synkronoinnin avulla käyttäjä voi vaihdella lukemisen ja kuuntelemisen välillä lennossa. Tämä ominaisuus mahdollistaa esimerkiksi samaisen kirjan kuuntelemisen työmatkan aikana ja ruudulta lukemisen illalla ennen nukkumaan menoa.

Kuuntelun jatkaminen on helppoa, vaikka kirjoja olisi kesken useampia

Kirjojen selaaminen eteen- ja taaksepäin on Storytelin palvelussa helppoa. Plussaa annamme myös siitä, että kirjoja voi olla kesken useampia samanaikaisesti ja silti kesken jääneeseen kohtaan palaaminen on vaivatonta. Kaikkiaan kuuntelemisen ja lukemisen hallinnointi on sovelluksessa intuitiivista ja yllättävän mutkatonta.

Kirjahyllyjen käyttäminen voisi olla helpompaa

Sovelluksessa itse luotujen kirjahyllyjen ja mielenkiintoisten kirjojen lisääminen näille hyllyille voisi toimia paremmin. Etenkin jos kirjamaku tai lukutottumukset koostuvat hyvin erilaisista kirjoista, olisi toivottavaa, että näitä hyllyjä voisi järjestää kategorioittain. Esimerkiksi ”leppoisaa lukemista”, ”jännäreitä viikonlopulle” ja ”elämänkerrat” saattaisi palvella monen lukijan tarpeita ja säästää ylimääräiseltä kirjojen selaamiselta. Näin olisi myös helppo palata aiemmin mielenkiintoisilta tuntuvien kirjojen pariin kulloisenkin mieltymyksen mukaan.

Kirjojen kuuntelu onnistuu ilman nettiä

Kirjojen lataaminen offline -tilaan voidaan lukea jo äänikirja- tai suoratoistopalvelun perusedellytykseksi. Storytel ei tee tässä poikkeusta, vaan kirjojen kuunteleminen ilman nettiyhteyttä toimii moitteetta. Kirjojen lataukseen kuluva aika riippuu tietenkin nettiyhteydestä, mutta useimmiten kokonainen kirja latautuu minuutissa-parissa.

Kuukausihinta tarjoaa hyvin vastinetta rahalle

Storytelin hinta on tällä hetkellä 16,99 € kuukaudessa, jonka myötä palvelua voi käyttää rajattomasti. Hinnallisesti Storytel ei ole äänikirjapalveluista halvin, mutta hinnoittelu on tehty läpinäkyväksi, eikä sovellukseen ole piilotettu lisäostoksia. Myöskään tietyn kuukausittaisen tuntimäärän ylittävästä kuuntelusta ei tarvitse maksaa lisää – toisin kuin esimerkiksi BookBeatin halvimmassa kuukausisopimuksessa.

Kuukausihintaan sisältyy automaattisesti myös lapsille tarkoitettu kids mode, joka mahdollistaa lastenkirjojen kuuntelun toisella laitteella samanaikaisesti.

Perhetilillä toinen käyttäjä puoli ilmaiseksi

Kahden käyttäjän perhetili, jossa lisäksi kaksi lasta voi kuunnella kirjoja on varsin kohtuullisen hintainen. Tämän tilauksen kuukausimaksu on hinnaltaan vain neljä euroa kalliimpi, eli 20,99€/kk. Perheellisen kannattaakin tarkistaa, ettei tilauksia ole tehty erikseen – vaan kaikki käyttäjät ovat saman perhetilin alla. Näin kirjapalvelun käyttäminen tulee perheelliselle halvemmaksi.

Ilmainen kokeilujakso ilman koodia

Storytelin voi ottaa käyttöön ilmaiseksi tästä linkistä ilman koodia. Palvelu tunnistaa uuden asiakkaan linkin kautta rekisteröitymisen yhteydessä, jolloin voit kokeilla Storytelia maksutta kahden viikon ajan. Palvelu muuttuu maksulliseksi vasta kokeilujakson jälkeen, ja sen peruuttaminen onnistuu tarvittaessa joustavasti ennen ensimmäistäkään veloitusta pankki- tai luottokortilta.