Tulisiko liittymä vaihtaa uuteen 5G -liittymään?

Artikkelissa käymme läpi, miksi 5G-liittymä kannattaa ottaa käyttöön. Kertaamme myös, mitä 5G-liittymä tarkoittaa käytännössä ja pohdimme sen tuomia hyötyjä.

Puhututtava 5G – liittymä

Netin käyttötarpeita on yhtä monta, kuin netin käyttäjääkin. Osa katsoo suoratoistopalveluista lempisarjojaan, toinen pelaa nettipelejä ja kolmas on aktiivinen videopuhelujen käyttäjä. Moni meistä käyttää nettiä kaikkeen ylläolevaan ja moniin muihin aktiiviteetteihin.

Vallitsevan pandemian johdosta yhä useampi on siirtynyt tekemää etätöitä, ja osa on siirtänyt työpisteensä kokonaan oman kodin tai mökin rauhaan. Kaikki nämä arjen askareet, viihdykkeet ja netin välityksellä hoidettavat työtehtävät helpottuvat 5G-liittymään vaihtamalla, ellei nettiyhteys ole jatkuvasti saatavilla kiinteästä verkosta. Jos olet kyllästynyt videopuhelun pätkimiseen tai lempisarjasi rakeiseen kuvaan, voi 5G-liitttymä voi olla ratkaisu näihin ongelmiin.

Käytämme vuorokaudesta monta tuntia netissä. Netti on suuri osa sekä nykyistä työkulttuuria että vapaa-aikaa. Jos netti on iso osa sinun arkeasi, voi olla loogista panostaa tuotteeseen, joka tekee jokaisesta päivästä mutkattomampaa ja sujuvampaa.

Mihin 5G-liittymä pystyy?

Ensiksi täytyy muistaa 5G -ja 4G-verkon eroavaisuudet. 5G-verkko hyödyntää uutta teknologiaa ja kykenee siten vanhoja verkkoja kovempiin huippunopeuksiin. 5G-verkon tavoitevasteaika on vain yksi millisekunti, kun taas 4G-liittymän huippunopeus on noin 600 Mbit/s.

Ero nopeudessa on toisin sanoen huomattava. 5G-verkko mahdollistaa videoiden katselun 4K laadulla ja voit ladata suuriakin tiedostoja nopeasti. 5G-verkkoon voidaan myös liittää 4G-liittymiä enemmän laitteita ilman huolta verkon hidastumisesta.

5G-verkko mahdollistaa myös yhä sulavamman laitteiden keskinäisen yhteyden. Näin 5G-puhelinliittymä voi olla yhteyksissä esimerkiksi jokaiseen kodissasi sijaitsevaan kodinkoneeseen.

5G-verkon suurin valttikortti on netin nopeus

Nettiyhteyden nopeus vaikuttaa kaikkeen; videoiden laatuun, saumattomaan viestittelemiseen ja sosiaalisen median selailuun. 5G-verkko kuitenkin ylittää odotukset muillakin piirteillään. Pelkän nopeuden lisäksi kuluttajaa kiinnostaa usein myös netin kaistaleveys. 5G-verkolla on 4G-verkkoa reilusti suurempi kaistaleveys.

Käytännössä tämä tarkoittaa verkon toimivuutta paikoissa, joissa on kerralla paljon verkon käyttäjiä. Näitä paikkoja voivat olla mm. massatapahtumat, liikenneruuhkat tai vaikka lentokenttä. Kaikki lienevät olleen tilanteessa, jossa odotat ihmisten keskellä lentosi lähtöä tai istut iltapäiväruuhkassa bussissa, ja nettisi ei toimi. Näissä tilanteissa netin toimivuus mitataan. 5G-verkko toimii poikkeuksellisen hyvin jopa silloin, kun verkon käyttäjiä on paljon. Netin pätkiminen tai muutoin heikko toiminta on varsin ärsyttävää ja arjen sujuvuutta haittaavaa. Joskus netin pätkiminen voi vaikuttaa dramaattisesti ja olla jopa vaarallista. Näin voi käydä esimerkiksi hätätilanteissa. Eli yksinkertaistettuna voidaan sanoa, että 5G-verkko toimii 4G-verkkoa paremmin suurten ihmismäärien keskellä.

Nopeus ja kaistaleveys ovat termeinä serkuksia keskenään. Nopeus mittaa aikaa, joka laitteella menee esimerkiksi tiedoston lataamiseen. Kaistaleveys kertoo, kuinka nopeasti viesti kulkee laitteelta toiselle laitteelle. Kaistaleveys kertoo siis, kuinka nopeasti esimerkiksi viesti ystävälle kulkeutuu. Sosiaalisen median ja erilaisten viestipalvelujen merkitys jokapäiväisessä viestinnässämme on merkittävä, ja siksi kaistaleveyden tärkeyttä ei kannata aliarvioida punnitessa eri liittymiä. Nopeus siis varmistaa videopuhelun saumattoman toimimisen ja kaistaleveys varmistaa viestiesi kulkeutumisen vastaanottajalle; molempia tarvitaan. Nykyisen liittymän nopeuden voi testata helposti esimerkiksi tällä työkalulla.

Kannattaisiko sinunkin vaihtaa 5G-liittymään?

Olemme artikkelissa käyneet läpi 5G:n monia hyötyjä. Verkossa on kuitenkin yksi miinuspuoli – nimittäin sitä ei ole saatavilla vielä kaikkialla Suomessa. 5G-verkko kattaa jo suurimmat kaupungit ja tavoittaa yli miljoona ihmistä, keskittyen Etelä-Suomeen. 5G-verkko saapuu kuitenkin kiihtyvää vauhtia myös pienempiin kaupunkeihin. Esimerkiksi Heinolan kaupungissa 5G-verkko on jo saatavilla. Ennen liittymäsi vaihtamista kannattaa kuitenkin varmistaa, onko kotipaikkakunnallasi mahdollisuus käyttää 5G-verkkoa. Jos kotipaikkakunnallasi ei vielä ole 5G-verkkoa, ei hätää! 5G-verkkoa ollaan mahdollistamassa kaikkialle Suomeen tulevaisuudessa.

5G-liittymän hyödyt eivät kuitenkaan ulotu pelkästään kuluttajien netin käyttöön. Kun yhä useammat laitteet saadaan liitettyä toisiinsa, voi 5G-verkko kasvattaa terveydenhuollon kapasiteettia sekä pienentää liikenneruuhkia. 5G-verkko helpottaa elämää siten arjen jokaisella osa-alueella.

5G-verkolla voi olla mullistava vaikutus yhteiskuntaamme. 5G-verkon avulla maksimoit verkosta saamasi hyödyt niin mökillä, etätöissä kuin vapaa-ajan hulinoissa. Perheen arkea voi helpottaa laittamalla lapset katsomaan omia suosikkiohjelmiaan suoratoistopalveluista, jos tahdot itse hetkeksi uppoutua omiin maailmoihisi. Enää ei tarvitse riidellä siitä, kuka saa katsoa suosikkiohjelmiaan, sillä 5G-verkko mahdollistaa monen laitteen yhdistämisen samaan verkkoon ilman pelkoa pätkimisestä. Etätyöpalavereissa verkon toimivuus on ensiarvoisen tärkeää, ja kolleegasi kiittävät, kun verkkoyhteytesi vuoksi puheesi ei puuroudu tai kuvasi jäädy kesken lauseen.

Jos innostuit 5G-verkon -ja liittymän tarjoamista mahdollisuuksista ja paikkakunnallasi on toimiva 5G-verkko, voit vertailla ja valita sinulle sopivan liittymän helposti sivuillamme täältä.

Jätä kommentti