Mitä huomioida lukulaitteen valinnassa?

E-kirjojen lukeminen onnistuu myös puhelimella tai tabletilla, mutta paljon kirjoja lukeva alkaa todennäköisesti jossain vaiheessa harkita lukulaitteen hankintaa. Valikoima on laaja, eikä kaikkia lukulaitteista löytyviä ominaisuuksia välttämättä tarvitse. Käymme tässä artikkelissa läpi seuraavat sopivan lukulaitteen valintaa helpottavat asiat:

  • Mikä lukulaite on?
  • Mihin lukulaitetta käytetään?
  • Voiko lukulaitteella kuunnella äänikirjoja?
  • Miten kirjat ladataan lukulaitteelle?
  • Millainen lukulaite kannattaa valita?

Mikä on lukulaite?

Lukulaite on tablettia tai suurinäyttöistä älypuhelinta muistuttava laite, jonka avulla voi lukea tai kuunnella sähköisiä kirjoja. Lukulaite on tarkoitettu nimenomaan kirjojen lukemiseen tai kuuntelemiseen, ei esimerkiksi netin selailuun, musiikin kuunteluun tai puheluiden soittamiseen.

Lukulaite

Tablettiin tai puhelimeen verrattuna lukulaite on niin hyvässä, kuin pahassa tarkoitettu nimenomaan lukemista varten ja muu viihde- tai hyötykäyttö on hyvin rajattua. Vaikka sen käyttömahdollisuudet ovat  esimerkiksi tablettiin verrattuna rajatummat, on lukulaitteessa seuraavat selkeät edut muihin päätelaitteisiin verrattuna:

  • Lukulaitteen näyttö on suunniteltu siten, ettei se rasita silmiä samalla tavalla, kuin kirkas puhelimen tai tabletin näyttö
  • Lukulaitteen näyttö muistuttaa hämmästyttävän paljon paperille painettua kirjaa. Lukulaitteen näytöltä on helppo lukea niin kirkkaassa auringonpaisteessa, kuin pimeinä yön pikkutunteina
  • Akun kesto on tablettiin tai puhelimeen verrattuna aivan toista luokkaa. Akku voi kestää mallista riippuen jopa viikkokausia.
  • Lukulaite kestää yleensä kohtuullisen hyvin kosteutta ja likaa, jonka vuoksi sen voi ottaa huoletta mukaan esimerkiksi picnicille tai rannalle

Lukulaitetta käytetään kirjojen lukemiseen tai kuuntelemiseen

Lukulaitteen käyttäminen rajoittuu kirjojen lukemiseen tai kuuntelemiseen. Samalla, kun toiminnot ovat tablettia tai älypuhelinta rajatumpia, tämä näkyy sekä laitteen hankintahinnassa, että omalla tavallaan myös käyttömukavuudessa.

Kun netti ei ole liian helposti saatavilla tai puhelin ei piippaa häiritsevistä viesteistä tai puheluista, on lukuhetki huomattavasti rauhoitetumpi. Lukulaitteella voikin lukea kirjoja omissa oloissaan, ilman houkutusta selailla uutisia tai lähetellä viestejä ystäville.

Lukulaitteella voi myös kuunnella äänikirjoja

Jos haluat kuunnella äänikirjoja lukulaitteen kautta, kannattaa laitteen valinnassa olla tarkkana. Kaikki lukulaitteet eivät näet toimi kirjojen kuuntelemiseen. Yhä useampi lukulaite kuitenkin tukee jo nykyään myös kuunteluominaisuutta ja äänikirjan kuunteleminen onnistuu lukulaitteella siinä missä puhelimenkin kautta. Huomaa, että lukulaitteet eivät välttämättä toimi ilmaisia äänikirjoja tarjoavissa julkisissa palveluissa.

Kaiuttimet ovat vielä harvinaisia lukulaitteissa, jonka vuoksi ääni siirretään yleensä kuuntelijan korville bluetooth -yhteyden tai kuulokeliitännän kautta. Joissakin lukulaitteista kuulokeliitäntä voi olla USB -mallinen. Tällöin kuulokkeiden liittämiseksi tarvitsee sopivan adapterin, elleivät kuulokkeet itsessään ole varustettu sopivalla USB -liittimellä.

Kirjojen lataaminen onnistuu langattoman verkon tai tietokoneen kautta. Myös nettiyhteydellä varustettuja lukulaitteita on saatavilla

Suurimmassa osassa lukulaitteita ei ole sisään rakennettua verkkoyhteyttä, vaan kirjojen lataaminen hoidetaan langattoman verkon, eli wifin tai tietokoneen kautta. Markkinoilta löytyy kuitenkin myös poikkeuksia, kun ensimmäiset valmistajat ovat lisänneet lukulaitteisiin nettiyhteyden, joka toimii puhelinliittymän kautta.

Vaikka kirjojen lataaminen saattaa kuulostaa vaivalloiselta ilman sisään rakennettua nettiyhteyttä, ei se sitä kuitenkaan todellisuudessa ole. Älypuhelimista saa nykyään jaettua wifi -verkon muutamalla hipaisulla, ja latausyhteys on valmis.

Lukulaitetta hankkivan kannattaakin punnita, haluaako lukulaitteeseen nettiyhteyttä, vaikka sellainen onkin tarjolla. Nettiyhteyden myötä lukuhetkestä on uhkana kadota samalla kirjojen lukemiseen aiemmin löytynyt rauhallinen hetki.

Valitse lukulaite omien mieltymysten mukaan

Lukulaitteen valintaa tehdessä kannattaa käyttää hetki eri vaihtoehtojen vertailuun. Esimerkiksi Elisalta löytyy kattava valikoima lukulaitteita, jotka myydään usein houkuttelevien tarjousten saattelemana. Lukulaitteen kylkiäisinä voi saada esimerkiksi muutaman kymmenen ilmaista e-kirjaa. Näet Elisa kaupan tarjoukset tästä linkistä.

Kiinnitä näihin asioihin huomiota lukulaitteita vertaillessa:

  • Näytön koko – kuinka suuren näytön tarvitset, entä kuinka pieneen tilaan haluat lukulaitteen mahtuvan? Todennäköisesti edessä on jonkinlainen kompromissi, mutta oikea vaihtoehto löytyy varmasti
  • Luettavat vai kuunneltavat kirjat – haluatko sekä lukea, että kuunnella kirjoja? Jos et ole vielä varma, kuinka tulet käyttämään lukulaitetta, kannattaa valita sellainen malli, jonka avulla onnistuu sekä kirjojen lukeminen, että kuunteleminen.
  • Lukulaitteen muisti – joidenkin lukulaitteiden muistia voi laajentaa muistikortin avulla. Jos haluat ladata suuren määrän kirjoja varastoon, kannattaa myös muistin määrään tai laajentamismahdollisuuksiin kiinnittää huomiota. Tällöin saat koottua itsellesi haluamasi kokoisen kirjaston ilman muistimäärän mukanaan tuomia rajoituksia.
  • Akun kesto – käytätkö lukulaitetta sähköverkon ulottumattomissa? Jos lukulaitetta on tarkoitus käyttää esimerkiksi pitkillä matkoilla tai sähköverkon ulkopuolella sijaitsevalla mökillä, kannatta kiinnittää huomiota akun kestoon. Pitkään kestävä akku takaa keskeytyksettömät lukuhetket ilman turhaa murehtimista latauksen riittävyydestä.

Jätä kommentti