Hymy huulille! Nämä hyvän mielen kirjat piristävät päivää taatusti

Rentoutuminen äänikirjojen, musiikin, elokuvien tai ihan vain hiljaisuuden parissa saa päivän kiireet unohtumaan nopeasti.

Mutta mitä kannattaa lukea tai kuunnella silloin, jos mieli kaipaa piristystä? Kokosimme tähän artikkeliin luku- ja kuunteluvinkit positiivisista ja hyvää mieltä tuovista kirjoista.

Omat mieltymykset ratkaisevat

Kaikille hyvää mieltä tuovaa yhtä ja ainoaa kirjaa tuskin löytyy – jakavathan kirjat mielipiteitä siinä, missä elokuvat tai musiikkikin. Toinen voisi katsoa jännityssarjoja tuntikaupalla, kun toista miellyttää enemmän romanttisten komedioiden juonenkäänteet. Kolmas taas rentoutuu parhaiten rauhoittavan musiikin parissa.

Mitä kirjallisuuteen ja äänikirjoihin tulee, hyvän mielenkirjoissa suosittuja kategorioita ovat; romantiikka, lasten sadut sekä huumorilla höystetty kevyempi kirjallisuus. Usein hyvän mielen kirjoina toimii parhaiten sellaiset tarinat, joiden juonenkäänteisiin on helppo samaistua – joko nykyisen elämäntilanteen tai vaikkapa lapsuudessa koettujen asioiden kautta.

Tässä muutama poiminta hyvän mielen kirjoiksi kategorioittain

Romantiikka

Veera Nieminen – Avioliittosimulaattori on hymyn huulille nostattava tarina itäsuomalaisesta Ainosta ja maa-Jussista, joiden lempi leiskahtaa ensisilmäyksellä. Jussi asuu tiiviisti peräkammarin poikana isänsä, setänsä ja veljensä kanssa, joka tuo omat kommervenkkinsa tämän rakkaustarinan alulle.

Josie Silver – Ole minun on vastustamaton rakkaustarina, joka saa alkunsa joulukuisena päivänä. Laurie näkee elämänsä miehen bussin ikkunasta, eikä saa häntä enää sen jälkeen mielestään. Vuotta myöhemmin Laurien hyvä ystävä esittelee uuden kumppaninsa – saman miehen, jota Laurie ei ole saanut vuoden aikana pois mielestään.

Lasten sadut

Frances Hodgson Burnett – Salainen puutarha oli klassikko jo syntyessään. Kirja kertoo 10-vuotiaasta tytöstä, joka muuttaa Englantiin vietettyään lapsuutensa Intiassa. Hän päätyy asumaan setänsä luokse vanhaan pelottavaan taloon. Talon pihalta löytyy puutarha, joka on ollut jo pidempään lukittuna. Eräänä päivänä puutarhan porttiin löytyy avain, jonka myötä tarinan päähenkilölle aukeaa uusi, jännittävä ja ihmeellinenkin maailma.

Kreetta Onkeli – Kesä autokorjaamon yläkerrassa on jatkoa Finlandia Junior -voittajan tarinalle. Arto ja Kimo reissaavat reput täynnä Markku-enon maatilalle Pohjois-Karjalaan. He nukkuvat yönsä autokorjaamon yläkerrassa ja auttavat Markkua sekä tämän vaimoa heidän askareissaan. Tämä on tarina, jota pojat muistelevat vielä pitkään – ja jota kuunnellessa on mukavaa muistella omaa lapsuutta.

Huumori

Miika Nousiainen – Vadelmavenepakolainen kertoo rakkaista naapureistamme hervottomaan sävyyn. Romaani kertoo Mikko Virtasesta, joka on päättänyt tulla ruotsalaiseksi ja hänestä tulee kuin tuleekin supliikki, välittävä ja empatiaa purskuava ruotsalainen perheenisä.

Tuomas Kyrö – Ennen kaikki oli paremmin on käänteitä täynnä oleva kertomus oikein vanhasta kunnollisesta Mielensäpahoittajasta. Tässä huumorilla höystetyssä romaanissa etsitään vastausta iankaikkiseen kysymykseen ”Oliko ennen kaikki paremmin”?

Kaikki nämä hyvänmielenkirjat ovat saatavilla äänikirjapalveluista

Poimimme luku- ja kuunteluvinkkimme hyvän mielen kirjoiksi niin tuttujen klassikoiden, kuin vähän tuntemattomimpienkin tarinoiden joukosta. Yhteistä kaikille kirjoille on, että voit kuunnella niitä myös äänikirjoina. Jos käytössäsi ei ole vielä äänikirjapalvelua tai sen tilaus on umpeutunut, voit tutustua eri vaihtoehtoihin ja vertailla äänikirjapalveluiden ominaisuuksia tästä. Lukijanamme saat käyttöösi aina maksuttoman kokeilujakson, jonka pituus vaihtelee kahdesta viikosta aina kuukauteen asti. Kokeilujakson aikana voit päättää palvelun jatkamisesta tai irtisanomisesta – aivan kuten haluat.

Jätä kommentti