Milloin äänikirjan kuunteleminen on hyvä vaihtoehto lukemiselle?

Miksi äänikirjat ovat nykyään niin suosittuja? Entä miksi joku kuuntelisi äänikirjoja paperikirjojen lukemisen sijaan?

Äänikirjapalveluita on ilmestynyt markkinoille yksi toisensa jälkeen ja niiden suosio on kasvanut kuluttajien keskuudessa räjähdysmäisesti. Kirjallisuudesta voi nauttia nykyään perinteisten kirjojen sekä äänikirjojen lisäksi myös digitaalisina e-kirjoina. Milloin äänikirjan kuunteleminen on varteenotettava vaihtoehto kirjojen lukemiselle, entä milloin paperinen versio vie pidemmän korren?

8 tilannetta, jolloin äänikirja on paperista kirjaa parempi vaihtoehtoÄäänikirjojen kuuntelu

– Haluatko nauttia kirjallisuudesta lenkkeillessä tai kotiaskareita tehdessä? Äänikirjojen kuuntelu on hyvä vaihtoehto esimerkiksi musiikin tai radion kuuntelemiselle. Kirjallisuus vie mennessään ja pakonomaiset askareet tai kunnon päälle ottava juoksulenkki sujuu kirjoja kuunnellessa lähes huomaamatta.

– Vietätkö aikaasi autossa tai julkisissa kulkuvälineissä? Autoa ajaessa lukeminen paperisesta kirjasta tai kännykän ruudulta ei tule kysymykseen. Mutta myös julkisia liikennevälineitä käytettäessä äänikirja on verraton kirjallisuuden muoto, etenkin jos työ- tai koulumatka taittuu useammalla eri liikennevälineellä. Äänikirjaa ei tarvitse keskeyttää tai pakata laukkuun kulkuvälineen vaihdon yhteydessä.

– Luitko tai kuuntelitko kirjan, johon haluat palata myöhemmin uudelleen? Kirjassa kerrottujen asioiden mieleen palauttaminen onnistuu äänikirjaa kuuntelemalla pienemmälläkin huomiolla. Näin saat palautettua kirjassa kerrotut tärkeät asiat mieleesi helposti muiden askareiden lomassa.

– Monet uutuuskirjat ilmestyvät nykyään äänikirjapalveluissa nopeammin, kuin painettuina versioina. Jos haluat päästä uutuuskirjoihin käsiksi nopeasti, tämä onnistuu helposti äänikirjapalveluiden avulla.

– Onko sinulla joskus hankaluuksia päättää, mitä seuraavaksi lukisi? Monessa äänikirjapalvelussa on personoituja lukusuosituksia, jotka on räätälöity aiempien luku- tai kuuntelutottumuksien perusteella.

– Tykkäätkö uppoutua kirjallisuuden pariin perheen kesken? Kirjallisuudesta voi nauttia äänikirjojen avulla helposti myös yhdessä puolison tai lasten kanssa.

– Haetko tietoa netistä kesken kaiken? Äänikirjoja kuunnellessa netti on aina lähellä ja tiedonhaku onnistuu tarvittaessa silmänräpäyksessä.

– Haluatko päättää kuinka nopeasti saat luettua kirjan loppuun? Oma lukunopeus kehittyy ajansaatossa, mutta lennosta omaa lukunopeutta voi olla vaikea muuttaa. Äänikirjapalveluissa lukunopeuden muuttaminen onnistuu nappia painamalla, jolloin pääset halutessasi kirjan loppuun nopeammassa tahdissa.

Jos olet etsimässä omiin tarpeisiisi parasta kirjapalvelua- tai sovellusta, katso kattava äänikirjapalveluiden vertailu tästä ja lunasta itsellesi ilmainen kokeilujakso.

4 tilannetta, jolloin kannattaa valita luettava kirja, joko paperisena tai e-kirjanaPaperisen kirjan lukeminen

– Luetko opiskellaksesi yksityiskohtaisia ohjeita tai vinkkejä esimerkiksi kokkaukseen, remontointiin, puutarhanhoitoon tai kenties strategiseen ajatteluun liittyen? Monet meistä sisäistävät yksityiskohdat helpommin luettuina, jolloin ohjeita voi tarvittaessa tavata niin monta kertaa kuin on tarpeen.

– Haluatko laittaa puhelimen kiinni esimerkiksi loman ajaksi? Laiturin nokassa istuskellessa tai aurinkotuolissa löhöillessä ajatukset voi saada paremmin pois kiireisestä arjesta paperista kirjaa luettaessa. Monille välimuotona toimii myös puhelimen laittaminen offline- tai lentotilaan. Tällöin viestit tai puhelut eivät tule läpi, mutta kirjan lukeminen tai kuunteleminen onnistuu ilman häiriötekijöitä tai houkutusta eksyä nettilehtien tai sähköpostien pariin.

– Teetkö lukiessasi muistiinpanoja tai alleviivauksia? Omien merkintöjen tai huomioiden tekeminen onnistuu paperisen kirjaan reunaan helpommin, kuin monissa digitaalisissa kirjoissa. Lukulaite voi kuitenkin ratkaista tämän tarpeen – niistä lisää hieman alempana.

– Luetko ilman mahdollisuutta päästä lataamaan puhelinta? Jos puhelimen tai tabletin akkua täytyy säästellä, on paperikirja tällöin ehdoton valinta.

Muista nämä valitessasi itsellesi sopivaa tapaa nauttia kirjallisuudesta

– Kirjojen lukeminen tai kuunteleminen ei vaadi jatkuvaa nettiyhteyttä. Voit ladata niin ääni-, kuin e-kirjat puhelimelle tai tabletille etukäteen, jolloin pääset niihin käsiksi myös toimivan nettiyhteyden ulkopuolella.

Lukulaitteen hankintaa kannattaa harkita, mikäli luet tai kuuntelet kirjoja paljon. Digitaalisille kirjoille suunnattujen lukulaitteiden avulla voit sekä kuunnella, että lukea kirjoja. Lukulaitteilla voit myös tehdä muistiinpanoja sekä lukea kirjoja helposti pimeässä tai kirkkaassa auringonvalossa. Lukulaitteita voi käyttää eri palveluissa ilman, että sitä ostettaessa tarvitsisi päättää mitä kirjapalvelua haluaa käyttää. Voit tutustua lukulaitteisiin tarkemmin tästä.

– Jos käytät kirjapalvelua puhelimella tai tabletilla, muista valita tähän tarkoitukseen sopiva puhelinliittymä. Näin vältyt turhilta datasiirtomaksuilta ja ikäviltä yllätyksiltä puhelinlaskussa. Löydät edullisimmat puhelinliittymät helposti tästä liittymätarjousten vertailusta.

Jätä kommentti